söndag 5 februari 2012

Moussaka med smak av kanel




















4 portioner

1 dl torkade röda linser
150 g sojafärs (1/2 påse ICA Gott Liv)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 zucchini
1 aubergine (ca 300 g)
4 normalstora potatisar
1 burk krossade tomater
2 tsk pizzakrydda
1 tsk malen kanel
1 tärning grönsaksbuljong
Olja
Svartpeppar
Salt
Ev. vatten

Sås: 
2 msk mjölkfritt margarin
3 msk vetemjöl
3 dl osötad sojadryck
2 dl havre-/sojagrädde
1 tsk paprikapulver
2 tsk veganskt parmesanpulver
(Ev. en liten bit veganost)
Vitpeppar
Salt

Börja med att skala och skiva potatisen i ca 5 mm tjocka skivor. Förkoka potatisskivorna i en kastrull i cirka 10 minuter. Finhacka löken och skär zucchinin i mindre bitar. Skölj auberginen och skär den sedan i lika tjocka skivor som potatisen. Stek den hackade löken i olja i en stekpanna. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, linserna och sojafärsen. Späd eventuellt med vatten om det blir för tjockt. Smula ned buljongtärningen i blandningen. Smaksätt med kanel, pizzakrydda, pressad vitlök, salt och peppar. Låt puttra tills linserna blir mjuka. Häll ned zucchinin i blandningen på slutet och låt puttra ett tag till. Nu är det dags att göra såsen. Börja med att göra en bottenredning, d.v.s. värm upp margarinet i en kastrull och vispa sedan i vetemjölet. Späd sedan med mjölk och grädde. Tillsätt därefter kryddor, parmesanost och ev. vegansk hårdost och smaka av. Låt koka i minst 5 minuter.

När lins- & färsröran samt såsen är färdig är det dags att hälla ett ganska tunt lager sås i botten på en ugnsfast form. Lägg sedan potatisskivorna i ovanpå så att de täcker hela formens botten. Därefter ska lins- & färsröran spridas ut i ett jämnt lager ovanpå potatisskivorna. Lägg ett lager skivad aubergine ovanpå röran och avsluta sedan med att hälla på resterande mängd sås så att det täcker alltsammans. Grädda i ugnen i 225 grader i cirka 40 minuter. Provstick för att känna så att potatisen och auberginen är genommjuka. Servera med en fräsch sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar