Vi har länge letat efter en begagnad pastamaskin - och i söndags hittade vi en på loppis! Lycka! :) Och detta fynd kom faktiskt väldigt lägligt eftersom vi hade beställt ett ravioliverktyg från USA som kom med posten i fredags. Nu behövde vi alltså inte kavla pastadegen för hand.
Vi bjöd in några vänner på söndagsmiddag och då passade vi på att inviga dessa två nyinköpta "verktyg".
Nedanstående recept räcker till cirka 4-5 personer.
Recept på raviolideg:
ca 230 g durumvetemjöl
ca 150 g vetemjöl
2 dl vatten
2 krm salt
3 msk olivolja
Knappt 1 krm gurkmeja (för färgens skull)
Blanda alla ingredienser i en skål. Tag en gaffel och börja vispa ihop vätskorna med det omgivande mjölet lite i taget. När blandningen övergår från gröt till deg kan man börja knåda och arbeta in det sista mjölet med bestämd handkraft. Knåda degen så blank och smidig som möjligt. Rulla in den i plastfolie eller en plastpåse och låt den vila cirka en timme i kylskåp.
När degen vilat delas den i fyra lika storta delar. Dessa delar kavlas sedan ut med kavel till tunna "plattor", alternativt gör man detta i pastamaskin.
Recept på raviolifyllning
300 g vegansk sojafärs (t.ex. ICA Gott Liv)
1 förpackning passerade tomater
Drygt 1 dl havre-/sojagrädde
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk Tomatpuré
1 msk sojasås
Rosmarin
Salt
Peppar
Olivolja
Finhacka löken och vitlöken och stek hacket i olivolja. Tillsätt därefter sojafärsen och låt steka ett tag. Häll i passerade tomater, tomatpuré, sojasås, rosmarin och grönsaksbuljongtärningen. Låt puttra cirka 5-10 minuter. Tillsätt därefter havre-/sojagrädden och smaksätt med salt och peppar efter tycke och smak. Låt puttra tills blandningen får en konsistens som är lämplig att fylla raviolikuddarna med.
Eftersom vi införskaffat ett ravioliverktyg gick själva tillverkningen av raviolikuddarna väldigt smidigt, när vi väl kommit på tekniken. Och kuddarna blev, som ni kan se, väldigt jämna och fina.
Till detta serverade vi en basilika- och vitlöksdoftande tomatsås samt ruccola!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar