torsdag 26 januari 2012

Vegansk gräddtårta


Tårtbotten
2,5 dl sojamjölk

2 tsk vinäger
0,5 dl NoEgg
0,5 dl kallt vatten
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl maizena
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 dl rapsolja

Smörj och bröa formen. Blanda sojamjölk med vinäger och låt blandningen stå ett tag. Vispa vatten och NoEgg. Blanda de torra ingredienserna. Blanda "äggsmeten" med de torra ingredienserna och tillsätt oljan. Vispa ihop smeten tills den är klumpfri. Häll i formen och grädde i 175 grader i ca 35-45 minuter (testa med provsticka). Låt tårtbottnen kallna helt innan den skärs itu (så att det blir två delar). 

_________________________________________________________________
Vaniljkräm
3 dl sojamjölk
1,5 msk socker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker


Blanda den kalla sojamjölken med socker och maizena. Koka upp under omrörning och låt sedan sjuda några minuter under omrörning. Ta sedan av kastrullen från plattan och tillsätt vaniljsocker.
 _________________________________________________________________

Tårtfyllning
2 bananer
3 konserverade persikohalvor


Mosa ihop bananerna och persikorna med en gaffel.
_________________________________________________________________

När ovanstående komponenter är färdiga, bred ut ett lager vaniljkräm på den undre tårtbotten. Bred sedan ut de mosade frukterna ovanpå vaniljkrämen. Lägg därefter på "locket". Vispa ihop Carlshamns Luftig Visp (eller motsvarande) och bred den över tårtan. Dekorera med valfritt veganskt lösgodis, alternativt frukt och bär.



Veganska bönburgare



Som vi nämnde i förra inlägget så bjöd vi över några vänner på middag förra helgen. Här kommer det utlovade receptet på dessa burgare:

Receptet ger 6 ganska stora burgare

1 burk kikärter
1 burk kidneybönor
2 kokta potatisar
1 msk maizena
200 g grovt bröd (gärna överblivet halvtorrt bröd)
1 gul lök
Polenta & ströbröd till panering
1/2 påse tacokrydda
1 tsk spiskummin
Salt
Peppar

Finhacka och stek löken lätt i lite olja. Mosa (OBS! Mixa inte!) bönorna och kikärterna till en smet med hjälp av en gaffel. Mosa de kokta potatisarna. Riv brödet med ett rivjärn. Blanda bönsmeten med den stekta löken, de mosade potatisarna, det rivna brödet, maizena samt kryddor. Smaka av med salt och peppar. Blanda polenta och ströbröd (funkar även med ex. grahamsmjöl) på en tallrik. Dela upp smeten i önskat antal burgare och forma dessa med hjälp av händerna eller en hamburgerpress. Panera burgarna i blandningen av polenta och ströbröd. Lägg dem i frysen med bakplåtspapper mellan. Låt ligga i frysen minst 30 minuter, gärna längre (för att de ska hålla ihop bättre vid stekningen). Ta fram burgarna och stek dem i olja eller mjölkfritt margarin. Servera i burgerbröd med hemgjord guacamole, vegansk majonnäs, lök och tomat tillsammans med klyftpotatis och tomatsalsa.

I selected this post to be featured on Vegan Blogs. Please visit the site and vote for my blog!

torsdag 19 januari 2012

Fullt upp!

Vi har fullt upp här hemma med matlagning och bakning. Igår provade vi att göra egna tortellini/ravioli med hemgjord pastadeg som var fylld med en röra av spenat och tofu. De smakade jättebra, men såg tyvärr inte så trevliga ut. Kanske lyckas vi bättre med utseendet nästa gång, då kommer det med all säkerhet upp bild och recept. Senare på kvällen bakade vi veganska chokladmuffins som blev väldigt saftiga och framför allt fluffiga! Vissa veganska muffinsrecept ger så kompakta muffins, men dom här jäste verkligen upp och blev jättefina. :)

Idag har vi invigt hamburgerpressen vi fick i julklapp. Det blev veganska bönburgare som vi panerade i polenta och ströbröd, sedan åkte de direkt in i frysen. Vi får nämligen besök på lördag av några vänner, så detta är vad vi kommer bjuda dem på. Det kommer troligtvis upp bilder och recept på burgarna så småningom.

På söndag blir det födelsedagskalas här hemma så inför detta ska det även bakas en vegansk tårtbotten och även krämfyllda muffins. Smaskigt!

Ni hör ju - fullt upp!

måndag 16 januari 2012

Spaghetti bolognese

ca 6 portioner
300 g fryst sojafärs (ex. ICA Gott Liv)
1 gul lök
2 burkar krossade tomater
1/2 zucchini
1 stor morot
1/2 paprika
2 vitlöksklyftor
2,5 dl havre- eller sojagrädde
1 msk Mrs Chengs sojasås
2 tärningar grönsaksbuljong
3 msk ketchup
1 tsk paprikapulver
1 tsk grillkrydda
Svartpeppar
Örtsalt


Hacka löken, skär zucchinin och paprikan i små bitar, riv moroten grovt. Stek löken i olivolja. Tillsätt krossade tomater och buljongtärningarna. Pressa i vitlöken. Tillsätt sojafärsen och den rivna moroten, därefter sojasås och ketchup. Häll i havre-/sojagrädden och kryddorna. Låt alltsammans sjuda ca 20 minuter. Tillsätt paprikan och zucchinin samtidigt som pastan (spaghetti/äggfri tagliatelle) läggs i det kokande vattnet. Följ anvisningarna på pastaförpackningen.

lördag 14 januari 2012

Marängswiss på vårt vis

2 personer

Tofuline vaniljglass
1 skivad banan
O'hoj chokladsås
Veganska maränger
Ev. mjölkfri "vispgrädde"











Vi försökte oss på ett göra veganska maränger efter recept på NoEgg förpackningen igår kväll. I ärlighetens namn blev de sådär. De blev väldigt sega. Visserligen läste vi fel i receptet och tillsatte alla ingredienser på en gång istället för att vispa enbart NoEgg, pektin och vatten till att börja med. Och de blev nog inte tillräckligt gräddade heller, antagligen skulle de ha behövt torka i ugnen längre. Lärdom till nästa gång blir alltså att följa receptet till punkt och pricka, halvera mängderna i receptet (det blev väldigt mycket marängsmet så allt fick inte plats på plåten) samt att grädda marängerna längre.

Hur som helst så provsmakade vi marängerna ikväll tillsammans med glass, banan och chokladsås. Vi orkade inte vispa någon grädde, men det kan man ju göra om man vill. Mums!

Bakad potatis med grönsaksröra

2 portioner

2 bakpotatisar
2 dl Alpro sojayoghurt naturell
Gurka (ca 5 cm)
1 liten burk majskorn
3 blad isbergssallad
1/2 röd lök
2 vitlöksklyftor
Örtsalt
Svartpeppar
Grillkrydda
(Tabasco och rostad lök)




Skölj potatisarna och stick några hål i dom med en gaffel. Stoppa in potatisarna i ugnen (225 grader), de brukar vara färdiga efter cirka 45-60 minuter (beroende på storlek). Finhacka grönsakerna och lägg dem tillsammans med majsen i en skål. Blanda yoghurten med grönsakerna. Pressa i vitlöken och smaksätt med örtsalt, svartpeppar och grillkrydda. Stick med en gaffel i potatisarna för att känna om de är färdiga. När de är mjuka i mitten är de färdiga och avnjuts då bäst med en klick mjölkfritt margarin, grönsaksröran, några stänk tabasco och rostad lök.

onsdag 11 januari 2012

Mjölkchoklad utan mjölk

Kvällens godistips!
Mjölkfri mjölkchoklad med karamelliserade hasselnötter från Moo Free. Jättemumsig och helt vegansk.
Tyvärr så är den ganska dyr, på Gröna Boden i Göteborg kostar en chokladkaka cirka 38 kr. Från början sålde Gröna Boden endast Moo Free's chokladkakor med hasselnötter och tranbär samt med bananbitar. Vi efterfrågade den här sorten med enbart hasselnötter och nästa gång vi besökte butiken hade dom beställt hem den. Lycka! :D

Burgarpress från Tupperware!

Världens smidigaste köksredskap om man gör egna veganbiffar. Burgarpressen är från Tupperware och är lättast att hitta på eBay där den även är billigast. Vi fick den av Johannas morfar i julklapp, vi blev så glada. Jag hade bjudit en del på Tradera men aldrig vunnit den här pressen, så den kommer användas flitigt framöver. Kommer även lägga ut en del recept och bilder på biffar så ni ser resultatet av denna fantastiska produkt. Jag tycker biffarna blir mer kompakta och sitter ihop något bättre än om man gör dom förhand, sen att dom blir jämna och runda är ju ingen nackdel heller.

måndag 9 januari 2012

Kryddstark indisk gryta med kikärter & blomkål

ca 4-5 portioner
300 g hackad spenat
1 burk passerade tomater
1 burk kikärter
2,5 dl soja-/havregrädde
2 tärningar grönsaksbuljong
1-2 dl vatten
1 gul lök
1 färsk chili
1 litet blomkålshuvud
2 tsk koriander
2 tsk hela kummin

1 tsk senapsfrön
2 tsk paprikapulver
3 tsk garam masala

Olja
Salt



Fräs den hackade löken och kryddorna i olja. Tillsätt därefter passerade tomater, spenat, soja-/havregrädde och vatten. Börja med lite vatten och tillsätt eventuellt mer vid behov. Lägg i buljongtärningarna och koka i cirka 20 minuter. Skär/dela blomkålen i lagom stora bitar. Lägg i blomkål och kikärter i grytan och låt alltsammans puttra tills blomkålen är lagom tillagad. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Servera med basmatiris, veganska papadums (t.ex. Santa Maria) eller veganska naanbröd och exempelvis vitkål. Det är även gott att "bryta av" hettan lite genom att servera en yoghurtsås (t.ex. Alpro soya med mynta) som tillbehör.

Välkomna till VeganfiX!

Här på bloggen kommer vi att publicera bilder och recept på vegansk vardagsmat som vi lagar här hemma. Det är mycket möjligt att det dyker upp ett och annat produkttips också ifall vi hittar något roligt vi vill dela med oss av. Mer om oss kan ni läsa under vår profil i sidomenyn till höger. Dela gärna med er av era bästa recept och matlagningstips i kommentarsfältet. :)