måndag 18 juni 2012

Färsfyllda veganpiroger med smak av fänkål och stjärnanis


Cirka 14 piroger

Pirogdeg
3 dl fingervarmt vatten
25 g jäst (för matbröd)
0,5 dl olivolja
2 tsk salt
1 tsk socker
Ca 8,5 dl vetemjöl
Olivolja (till pensling)

Fyllning
1 gul lök
1 påse (300 g) ICA Gott Liv sojafärs
0,5 tsk mortlad stjärnanis*
0,5 tsk mortlad fänkål*
0,5 tsk kanel*
0,5 tsk chilipulver*
0,5 tsk nejlikapulver*
(* alternativt 2-2,5 tsk femkryddor om du har det)
Olivolja (till stekning)
Salt
Svartpeppar
Alpro sojayoghurt

Tillbehör
Sallad
Alpro sojayoghurt

 Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt och socker och rör lite till. Blanda i mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Täck degen och låt jäsa i cirka en timme. När det är dags att göra fyllningen börjar du med att finhacka löken och att fräsa den mjuk i ett par matskedar olivolja i en stekpanna. Tillsätt sedan färsen och kryddblandningen och låt fräsa under omrörning tills färsen får lite färg. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen ca 3-4 mm tjock på en mjölad bänk och ta ut cirka 12 cm stora rundlar med hjälp av exempelvis en liten skål eller liknande. Lägg cirka 2 msk färs på varje rundel och toppa med cirka 1 msk sojayoghurt. Vik sedan ihop degrundlarna upptill och tryck till skarven så att fyllningen inte åker ut. Lägg pirogerna med skarven upp på bakpappersklädd plåt. Pensla på olivolja och grädda i ugnen i cirka 20 minuter. Servera med en god sallad och ringla rikligt med sojayoghurt över pirogerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar