lördag 30 juni 2012

Vegansk pizza med chorizo

Receptet räcker till två ganska stora pizzor

Pizzadeg:
500 g vetemjöl special 
0,5 msk salt
7 g torrjäst
0,5 msk strösocker
2 msk olivolja
325 ml vatten, fingervarmt

Tomatsås:
400 g körsbärstomater på burk
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Basilika
Salt
Peppar

Topping:
Gran Chorizo (från Wheaty, säljs bl.a. via Seitanfoods)
Gul lök
Paprika, finhackad
Ruccola


Gör såhär:
Sikta ut mjölet och saltet i en hög på en ren avbetsyta och gör en grop i mitten. Blanda jäst, socker och olivolja i det fingervarma vattnet i en skål. Vänta i några minuter och häll sedan blandningen i mjölgropen. Dra sedan mjölet inåt och blanda gradvis med vätskan med hjälp av en gaffel. När degen börjar gå ihop arbetar du in resten av mjölet med mjölade händer. Knåda tills du har en smidig och trådig deg. Lägg degklumpen i en mjölad skål och pudra lite mjöl över. Täck skålen med en fuktad handduk och ställ på en dragfri plats i ungefär en timme eller tills degen har växt till dubbel storlek. 

Under tiden du väntar på att degen jäser börjar du förslagsvis med att göra tomatsåsen och att förbereda toppingen. Hetta upp en kastrull med olivolja i, pressa ned vitlöken och rör om lite. När vitlöken börjar få färg tillsätter du tomaterna och basilikan. Låt koka ihop och smaka sedan av med salt och peppar. Mixa därefter såsen slät med en stavmixer/hushållsmixer så att den får en lagom tjock konsistens att breda ut på pizzan. Hacka grönsakerna till toppingen.

När degen jäst färdigt flyttar du över den till ett mjölat bakbord och knådar ut luften ur den. Kavla ut pizzorna till 0,5 cm tjocklek och flytta sedan över dem till en bakpappersklädd plåt. Nu är det dags att lägga på allt det goda! Börja med att breda ut ett rejält lager av tomatsåsen. Lägg därefter på riven ost. Ovanpå detta lägger du löken, paprikan och chorizon. Pizzorna gräddas i 275 grader i cirka 5 minuter. När pizzan är färdiggräddad toppas den med ruccola. Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar