När vi åkte till Baska Voda i Kroatien var vi förberedda på att det veganska och vegetariska utbudet inte skulle vara särskilt stort. Men att maten överlag skulle vara så dålig hade vi inte riktigt väntat oss. Även köttätarna i vårt resesällskap var många gånger missnöjda med maten. Maten kändes inte alls medelhavsfräsch som vi tänkt oss, snarare väldigt friterad och flottig mat med tyska influenser (Kroatien är ganska influerat av Tyskland och många kroater pratar tyska men inte engelska). Några guldkorn lyckades vi dock hitta, men inte i Baska Voda där vi bodde utan i de större städerna Split och Dubrovnik. Vi har även läst att det ska finnas ett större veganskt utbud i Zagreb, men dit hade vi tyvärr inte möjlighet att åka.
I Split finns det två helt vegetariska/veganska mat- & fikaställen och det är
Makrovega och
Up Café som drivs av samma ägare. Vi hade väldigt gärna velat prova båda, men det fanns tyvärr inte tid till det. Eftersom vi befann oss i gamla stan i Split föll det sig naturligt att besöka Makrovega eftersom det låg närmast.
Restaurangen låg lite undanskymt, men med hjälp av en karta lyckades vi hitta dit utan problem. När vi kom in välkomnades vi av en mycket trevlig och hjälpsam kvinna som rekommenderade oss att välja dagens lunchmeny som bestod av gr
önsakssoppa med hirs till förrätt och till huvudrätt en stor vårrulle med tofu och mangold, brunt ris med frön, ångade sojamjölksstuvade grönsaker samt puré av röda linser och sötpotatis. Till detta beställde vi varsin färskpressad frukt- & grönsaksjuice. Allt var supergott, men det som stack ut mest var purén och de ångade stuvade grönsakerna.
|
Restaurangen ligger på Leština 2 i Split |
|
De har en omfattande meny med alltifrån varma maträtter till smörgåsar och bakverk |
|
Lunchmenyn som vi valde, går att få antingen vegetarisk eller vegansk |
|
Grönsakssoppa med hirs till förrätt |
|
En fräsch sallad och färskpressad frukt- & grönsaksjuice |
|
Till huvudrätt åt vi en stor vårrulle med tofu och mangold, brunt ris
med frön, ångade sojamjölksstuvade grönsaker samt puré av röda linser
och sötpotatis |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar